Stílusház | GYIK
866
page-template-default,page,page-id-866,nouveau-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Gyakran Ismételt Kérdések

Lakberendező képzés

Felnőttképzési engedély száma:
E-001311/2015/A001
E-001819/2018/A001

Szükség van-e a Lakberendező képzés megkezdéséhez valamilyen előképzettségre?

Szakmai előképzettségre nincs szükség,  a képzés megkezdéséhez érettségi végzettség szükséges.


Mi az a motivációs levél?

A motivációs levélben érdemes leírni, hogy a jelentkező mivel foglalkozott korábban, miért szeretné a Lakberendező szakmát tanulni, vagy miért szeretne pályát módosítani, esetleg volt-e már valamilyen próbálkozása, tapasztalata a lakberendezéssel kapcsolatban. A motivációs levelet a jelentkezési lap kitöltésekor a titkarsag@stilushaz.hu e-mail címre kell elküldeni.


Mennyire kell tudni rajzolni?

A  képzés megkezdéséhez semmiféle rajzi előképzettségre nincs szükség.


Miért 2,5 éves a képzés?

Intézményünkben 2008 óta 5 féléves a Lakberendező képzés. Az első 4 szakmai félév során egymásra épülő tematika és tervezési feladatsor segíti a hallgatókat a szakma minél mélyebb és többrétű megismerésében.

Az 5. szemeszter a vizsgafélév, melynek során a vizsgaremek (szakdolgozat) elkészítésére koncentrálunk anélkül, hogy emellett rendszeresen órákat kellene látogatni és egyéb vizsgákra kellene készülni. A vizsgaremek összetett, komplex, nagy lélegzetvételű feladat, mely teljes koncentrációt, és a rendelkezésre álló idő megfelelő beosztását kívánja meg. Emellett természetesen felkészülünk a szakmai záróvizsgára (állami vizsga), melyen a vizsgaremek védése mellett a korábban megszerzett tudásról kell számot adni.

Az 5. szemeszterben mindemellett szakmai gyakorlatra is van lehetőség partnercégeinknél illetve tervezőirodákban.

Az 5 félév tehát jól megalapozott, elmélyült elméleti és gyakorlati tudást biztosít, ami garancia arra, hogy hallgatóink jó eséllyel induljanak el új szakmájukban és minél gyorsabban találjanak állást, kapjanak megbízásokat.


Beszámítható-e más végzettség, ha már tanultam bizonyos tantárgyakat?

Intézményünk minden hallgató számára biztosítja az előzetesen megszerzett tudás felmérését. Amennyiben a hallgató erre igényt tart, úgy a korábban már tanult modulok és tantárgyak tekintetében előzetes tanulmányairól igazolást és/vagy bizonyítványt (rajzi/grafikai kurzusok esetén portfóliót) köteles bemutatni.
Ezek megléte esetén az adott tantárgyak szaktanárai döntenek arról, hogy a hallgató kaphat-e, és milyen arányban kaphat felmentést az adott tantárgy hallgatása, illetve a vizsgakötelezettség alól. Amennyiben a felmentésről döntés születik, úgy természetesen arányosan csökkentjük a fizetendő tandíjat.

A tantárgyi felmentések a képzés végén teljesítendő komplex szakmai záróvizsga alól nem mentesítenek.
Az előzetes tudás mérésére vonatkozó igényt a jelentkezési lapon kell jelezni. Az eljárásra a képzést megelőzően kerül sor.

Ad az iskola diákigazolványt?

Nem. Képzésünk iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretein belül valósul meg, így a közoktatásban és felsőoktatásban megszokott diákkedvezmények (diákhitel, diákigazolvány) igénylésére nincs lehetőség. Egyéni kérelem esetén iskolalátogatási igazolást állítunk ki hallgatóink részére, ami családi pótlék igénylésre nem jogosít.


Mit kell megvenni a képzés megkezdése előtt?

Az évnyitó előtt semmit nem kell beszerezni. Az eszközlistát az évnyitó alkalmával adjuk ki, ekkor minden oktató bemutatja a saját óráján szükséges felszerelést.


Mennyibe kerülnek a szükséges eszközök?

Az alapkészlet ára kb. 45.000,- Ft. Az oktatók az évnyitón elmondják, hogy mire mikor lesz szükség. Mind az alapkészlet, mind a továbbiakban szükséges eszközök beszerzésére javaslunk olyan helyet, ahol a hallgatók mindent a lehető legjobb árakon kaphatnak meg.


Mennyibe kerülnek a tankönyvek?

Hallgatóink a képzés ideje alatt minden tantárgyból on-line tananyagokat kapnak, ezek ára a tandíjban benne foglaltatik. A tananyagokon felüli kötelező irodalom nem kerül sokba, és nem kell egyszerre megvenni mindent. Mind a kötelező, mind az ajánlott irodalom, valamint további könyvek, albumok, szaklapok és folyóiratok megtalálhatók iskolánk házi könyvtárában, aminek használatát az előadásokon kívül is biztosítjuk hallgatóink számára.


Van levelező vagy hétvégi képzés?

Képzésünket hétköznap délelőtti (nappali) vagy délutáni (esti), illetve hétvégi képzés keretében is el lehet végezni. A korábbi “Távoktatásos” képzési forma megszűnt, de hétvégi tanítási renddel most is lehet számolni. Az ezzel kapcsolatos információk

az Időbeosztás menüpont alatt olvashatók.


Van különbség a nappali, esti és a hétvégi képzés között?

Sem az óraszám, sem a megszerezhető végzettség tekintetében nincs eltérés. Akik hétköznap járnak iskolába, ugyanannyi előadást hallgatnak és ugyanannyi on-line tananyagot kapnak, mint a hétvégi csoportok tagjai.


Minden nap 17.00 óráig dolgozom, így csak késve érnék oda az  esti előadásokra. Ez kizáró ok?

Az esti előadások kezdési időpontját több okból nem áll módunkban későbbre tenni, de mivel felnőttképzést folytatunk, nem ismeretlenek számunkra a munkahely illetve család által teremtett kötöttségek. Természetesen azoknak a hallgatóknak, akik csak később tudnak odaérni az órákra, több mindent kell bepótolni, több energia befektetést jelent a képzés elvégzése, de a munkahelyi kötelezettségekből adódó késés nem kizáró ok.

Ingyenes-e a képzés, ha első vagy második szakmaként tanulom?

Nem. Képzésünket iskolarendszeren kívüli keretek között szervezzük, ezért első vagy második szakma megszerzése esetén sem jár a térítésmentesség. Első és második szakképesítésnek az iskolai rendszerű oktatás (közoktatás, felsőoktatás) keretében szerzett, államilag elismert szakképesítés számít.


Van részletfizetési lehetőség?

Igen. Az egyes félévek tandíja egy összegben, valamint két- vagy három részletben fizethető.


El lehet helyezkedni ezzel a végzettséggel?

A szakmában igen sok lehetőség van, többféle területen is el lehet helyezkedni. Intézményünk a képzés ideje alatt igyekszik kapcsolati tőkét is adni a hallgatók kezébe: egy-egy téma kapcsán különböző cégekkel, kivitelezőkkel lehet megismerkedni. Intézményünk a Lakberendezők Országos Szövetségének tagiskolája, képzésünket a Szövetség ajánlja, mint szakmai képzést. A LOSZ tagság pedig megkönnyíti hallgatóink elindulását a szakmában.


Az iskola segít az elhelyezkedésben?

Sok hallgatónknak tudtunk már segíteni az elhelyezkedésben, de olyan ígéretet sajnos nem tudunk tenni, hogy mindenkinek találunk állást.

Iskolánkhoz évente több állásajánlat, pályázati lehetőség is érkezik, amiket mindig továbbítunk hallgatóink felé.


Hogy lehet jelentkezni és mikor kell beiratkozni?

Jelentkezni az on-line jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével lehet. A jelentkezés a beiratkozási díj átutalásával, vagy személyesen, készpénzben történő befizetésével válik érvényessé.

A motivációs levél elküldése e-mailen vagy postai úton is történhet, ennek kézhezvételéről minden jelentkezőt írásban értesítünk.

Külön beiratkozást nem tartunk, a Képzési szerződés megkötésére a képzés első napján kerül sor.


Hol van helyileg az oktatás?

A képzés helyszíne: 1073 Budapest VII. kerület, Erzsébet körút 26. (A 4-6-os villamos vonalán, minden budapesti metrótól elérhető távolságra.)


További kérdés esetén keresd Tanulmányi referensünket a titkarsag@stilushaz.hu e-mail címen.


Stílusház – A szakmáért, a hallgatókért