Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/clients/client77/web446/web/wp-content/plugins/form-maker/form-maker.php on line 357
Czifrapalota Interiors - Poharai Kriszti
Czifrapalota Interiors - Poharai Kriszti
17837
post-template-default,single,single-post,postid-17837,single-format-standard,nouveau-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Czifrapalota Interiors – Poharai Kriszti

Interjú Poharai Krisztivel, a CZIFRAPALOTA enteriőrtervezőjével

 .

T.B.: Kriszti, tényleg matek példákat oldasz meg lakberendezőként?

P.K.: Furcsán hangzik, de igen. Azelőtt én se gondoltam, hogy a szinusztételt bármire fogom használni. Külkereskedelmi főiskolán diplomáztam, azután pedig pénzügyi területen dolgoztam, ott pedig ilyesmire nincs szükség. A gimnázium alatt rajongtam a geometriáért, most az enteriőrtervezésben tudom is alkalmazni. Szipál Márton fotográfus mondta, aki nagy kedvencem: akárhova nézünk, az egész világ geometria.

T.B.: Ezek szerint nálad ezen van a hangsúly?

P.K.: Részben igen, ez egyik fontos faktor: a vonalak, ívek és formák harmóniája. Azonnal a színek csapdájába esik mindenki, aki új otthonban gondolkodik, pedig a formáknak jóval nagyobb szerepe van. Ezért is javaslom sokaknak, készüljön egy stílusterv, ami mankóként szolgál számára akkor is, ha nem én viszem végig a kivitelezést.

T.B.: Azt hittem egy lakberendező az utolsó párnáig mindent kitalál egy lakásban..

P.K.: Ideális esetben igen, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki egy ingatlanból, de mindenkinek más az elvárása egy tervezővel szemben. A csinosítás részét akár te is meg tudod csinálni, ha van hozzá érzéked, türelmed és ismered a beszerzési helyeket. A hobbi home staging (eladásra vagy kiadásra felkészítés) trükkjeit már tanfolyamokon is tanítják, de fontos kihangsúlyoznom, hogy az csupán a felszín. A belsőépítészeti tervezés és lakberendezés ennél jóval többet jelent. A munkánk cca. 10%-ban szól a kreatív szárnyalásról, 90%-ban belsőépítészet, ergonómia, színelemzés, térérzék, műszaki felkészültség, projektmenedzsment, stb… Egy szóval komoly szakmai hozzáadott érték van egy-egy munka mögött, nem csupán párnák és dísztárgyak válogatása egy jó fotóhoz.

T.B.: Akkor végül is mivel foglalkozol?

P.K.: Leginkább belsőépítészettel és a kapcsolódó lakberendezési feladatokkal. Új tereket hozok létre, legyen az meglévő átépítése (gyakran falmozgatással) vagy újonnan épülő. Az esztétikum mellett fontos, hogy jól használhatók legyenek. A saját tervezési módszereimet követem, a jól átgondolt design tervekben hiszek, amik műszakilag is megállják a helyüket. Gyakran már a tervezés fázisában bevonom a szakágakat, szeretem tudni a miérteket és a mesterek trükkjeit Ez folyamatos tanulás és tapasztalatszerzést jelent, izgalmas helyzetekkel és kihívásokkal a kivitelezések helyszínén.

T.B.: Ezt úgy meséled, mintha ez valami kalandos dolog lenne…

P.K.: Ó persze, nincs két egyforma lakás! Szeretek szokatlan megoldásokkal dolgozni, olyasmit kitalálni, ami más számára is újdonság. Időnként az őrületbe kergetem a kivitelezőket vele, de a végén ők a legbüszkébbek rá, ha sikerül valami egyedit alkotnunk közösen. Szóval megéri.

T.B.: És a lakberendező iskola erre is felkészít? A kivitelezésekre?

P.K.: Részben. A terepmunka egyéni tapasztalás, ahogy minden szakmában. Az iskolában minden alapot megkapsz, rajtad múlik, tudd-e használni a tudásod. Én a Stílusház Kreatív Művészeti Iskolában tanultam, egy 2 éves lakberendező képzésen, ahol az ismeretanyagon és a tervezési feladatokon kívül hangsúly volt a projektmunkán, aminek nagy hasznát veszem. Ezt holmi tanfolyamokon meg távoktatáson nem tanulod meg. Együtt dolgozni a szakágakkal, időzíteni és menedzselni a folyamatokat, ezt el kell tudni sajátítani. Mert a megrendelő szemszögéből végső soron az egész arról szól, hogy ő azt lássa a valóságban, amit te kitaláltál számára. Egyre többen fordulnak tervezőhöz, mert felismerik, hogy ez nem luxus.

T.B.: Ezt jó hallani. Te mit csinálsz másképp, mint mások?

P.K.: Sokat beszélek…Viccet félretéve, szükségesnek tartom. Egy jó igényfelmérés az alapja minden közös munkának, valamint az információcsere, hogy a megrendelő nyugodt szívvel tudjon döntéseket hozni. A kérdésedre a válasz az, hogy most éppen pörög az építőipar, gyorsabban és hatékonyabban kell dolgoznunk, mint azelőtt. Én ebben a megrendelőimet úgy segítem, hogy a legtöbb tervet és egyeztetést online végzünk, megosztott dokumentumokkal és a tervezési fázisokat is az adott körülményekhez igazítom. Valamint olyan szintű kiviteli terveket készítek, amikből könnyen tud dolgozni egy villanyszerelő, gépész, asztalos. Ezt onnan tudom, mert sokadiktól hallom, hogy egy lakberendezőtől ritkán kapnak ilyet. Látványtervező programmal dolgozom, ezért mindent meg tudok mutatni, amire szüksége lehet a megrendelőnek, anélkül, hogy több emberrel kelljen egyeztetni.

T.B.: És mi az a másik faktor, ami szerint tervezel?

P.K.: Ó, az ösztöneim, az intuícióm. A megrendelők személyiségéből és a köztünk levő összhangból táplálkozom. Inspirációs képeket kérek tőlük, ezekre alapozva és a helyszínhez igazítva valósítom meg az elképzeléseiket. Figyelem a trendeket, a külföldi lapokat, a netet és a gyártók újdonságait. Az a célom, hogy a munkám körül legyen valami üdítő, pezsdítő hangulat, hogy az adott tér új ruhát és új energiákat kapjon a használójával együtt. Mi másra való ez tervező? Bevásárolni bárki tud, vagy nem?

https://www.facebook.com/Czifrapalota[/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]